21 listopada 2011

Zupa gulaszowa

Dziś premiera naszego bloga o gotowaniu 
Mamy nadzieje ,że Wam się u nas spodoba :)
Na pierwszy ogień będzie Nasza ukochana, a najbardziej przez naszych mężów 

Zupa Gulaszowa 
Składniki :
500g mięsa wołowego
1 średnia cebula 
1-2 ząbki czosnku
3 papryki 
  4 duże ziemniaki 
duża marchewka
2 litry bulionu (może być na kostce )
3 liście laurowe 3 ziela angielskie
2 łyżki stołowe słodkiej papryki 
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz 
przecier pomidorowy 

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Po podsmażeniu przełożyć do dużego garnka w którym będzie gotowana zupa. Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebule, po chwili dodac wyciśnięte ząbki czosnku. Smażyć chwile i przełożyć do garnka z mięsem.
Wszystko podlać szklanką bulionu (żeby sie nie przypaliło) i doprawić obiema paprykami solą i pieprzem.
Wszystko razem wymieszać i chwile poddusić.
Wlać pozostałą część bulionu,  dodać liśc laurowy i ziele angielskie.
Zetrzeć na grubych oczkach marchewkę i dodać do bulionu 
Całość gotować ok 1h aż mięso zmięknie.
Gdy już zupa jest dobrze podgotowana dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. 
Gdy ziemniaki lekko zmiękną dodajemy obrana i pokrojoną  papryke.
Gotujemy dopóki ziemniaki i papryka będą miękkie .
Na koniec dodajemy  przecier pomidorowy (może być również koncentrat)

Smacznego !!!!!!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz