18 grudnia 2011

Łosoś na szpinaku pod pierzynką

Znów weekend i znów łosoś…. Tym razem w formie zapiekanki robiłam pierwszy raz ale jak dla mnie super. Z resztą połączenie szpinaku i łososia chyba nigdy mi się nie znudzi.

Składniki :
  • 4 kawałki łososia 
  • paczka mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól , pieprz , przyprawa uniwersalna , maggi, gałka muszkatołowa ,przyprawa do ryb
  • sok z polowy cytryny
  • kubeczek śmietany
  • jajko
  • garść startego żółtego sera

Kawałki łososia myjemy i dokładnie osuszamy. Wkładamy do naczynia, posypujemy przyprawą do ryb i czosnkiem i całość polewamy sokiem z cytryny. Ja marynowałam to przez noc ale 2 h w zupełności wystarcza.
W tym czasie na rozgrzana patelnie wykładamy zamrożony szpinak, dodajemy odrobine masła bądź oliwy i podlewamy lekko woda, gotujemy do całkowitego rozmrożenia. Gdy szpinak już całkowicie się rozmrozi, wyciskamy 3 ząbki czosnku. Dodać ok. 30 g masła , sól , pieprz ,wegete , maggi . Całość wymieszać. Pod koniec gotowania dodać 6 łyżek śmietany i odrobinę gałki muszkatołowej.




Tak przygotowany szpinak wyłożyć do naczynia żaroodpornego.Na wierzch wyłożyć kawałki łososia.
Przygotowujemy sos z jajka i pozostałej śmietany i dodajemy starty żółty ser, dokładnie mieszamy.



 Tak przygotowanym sosem polewamy łososia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 0,5 h


Smacznego !!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz