Bruschetta – rodzaj przekąski (wł. antipasto) pochodzącej z Włoch. Grzanka której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i ogórków.
Składniki :
- 3 szt. pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- bazylia najlepiej świeża
- chleb tostowy
Pomidory krojimy w średnią kostkę. przekładamy do miski.
Dodajemy oliwe, wycisniete ząbki czosnku , sól,pieprz i bazylie.
Wszytko razem mieszamy.
Najlepiej smakuje jak się przegryzie ok 2h
Ale jesli jesteśmy bartdzo głodni możemy zajadać odrazu po przygotowaniu.
Chleb opiekamy w tosterze , smarujemy masłem i nakładamy Bruschette
Smacznego !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz