29 listopada 2011

Makaron z brokułami

Bardzo szybkie i łatwe danie.
Jeśli nie dodamy mięsa może podchodzić pod wegetariańskie.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • szklanka mleka
  • mała główka brokuła
  • 3 serki topione (Hochland śmietankowy w trójkącie)
  • 5 gniazdek makaronu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła lub margaryny


Na głębokiej patelni rozgrzewamy margarynę i wrzucamy pokrojonego w kostkę fileta. Smażymy 5 minut, po czym dodajemy pokrojony drobno czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię i dusimy 10 minut. W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w parowarze 15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 
W osobnym garnuszku zagotowujemy mleko i wrzucamy serki topione, co jakiś czas mieszając.
 Gdy brokuły będą gotowe rozdrabniamy je na pastę zostawiając kilka małych różyczek do ozdoby. Rozdrobnione brokuły dodajemy do mleka z serkami, dusimy razem około 5 minut. Następnie sos przelewamy do mięsa i chwilkę razem trzymamy na ogniu.  Makaron wykładamy na talerze i dodajemy sos, można też makaron wrzucić do sosu i wymieszać. Z podanych składników wychodzą dwie spore porcje.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz