Ajvar- jak dla mnie pyszny dodatek do wszystkiego.
Rewelacyjnie pasuje do wędlin, pasztetów i jako dodatek do mięs. A może ty znajdziesz inne zastosowanie?
Ostatnio przy okazji pisania tego bloga stałam się zwolenniczką przygotowywania w domu pewnych słoikowych wersji np. tej pasty którą mozna tak prosto przygotować w domu.
Więc zabrałam się do przeszukiwania internetu w celu inspiracji i znalazłam ją tutaj.
Po małych modyfikacjach powstała pasta .
Składniki :
- 3 czerwone papryki
- 10 łyżek oliwy ( oliwy z oliwek )
- bakłażan
- 0,5 łyżeczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 250 g mięsistych pomidorów
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól pieprz słodka papryka
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Paprykę dokładnie myjemy i pozbywamy się gwiazd nasiennych . Kroimy na ćwiartki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia , układamy paprykę grzbietem do góry i zapiekamy ok 20 min.
Wyjmujemy, blachę kładziemy na kuchence i przykrywamy ściereczka i dajemy jej ok 10 min na ostygniecie.
Po tym czasie skórka powinna już sama odchodzić.
Bakłażana pozbawiamy ogonka i kroimy w dość drobną kostkę , dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i posiekana cebulę , wyciskamy czosnek.
Do warzyw dodajemy paprykę (jej nie kroiłam)
Dodajemy 10 łyżek oliwy,sok z cytryny ,sól,pieprz i słodką paprykę.
Wszystko traktujemy blenderem (nie musi powstać mus)
Pasta wychodzi dość rzadka wiec po zmiksowaniu można podgotować żeby woda odparowała i zgęstniała
Pasta wychodzi dość rzadka wiec po zmiksowaniu można podgotować żeby woda odparowała i zgęstniała
Gotowe !!! Smacznego
Z podanej ilości wychodzi dość sporo, jeden słoiczek można zawekować bądź zamrozić
ja tez uwielbiam ajvar sama jeszcze nie robiłam;)))
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj rewelacyjnie smakuje z pasztetem z soczewicy
OdpowiedzUsuń