14 grudnia 2011

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Dziś przepis na banalnie proste "danie", przekąskę. Do zrobienia w kilka minut, gdy na szybkiego chcemy przygotować coś dla gości, lub na ciepłą przekąskę. Ciasto francuskie to studnia pomysłów na wiele potraw.

Składniki:
  •  opakowanie ciasta francuskiego (ja kupuję w Biedronce lub Lidl-u)
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 brykietów mrożonego szpinaku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz, słodka papryka 

Na oleju podsmażamy fileta z kurczaka pokrojonego w malutką kostkę. Dodajemy ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki i doprawiamy do smaku. Podsmażamy około 10 minut. Następnie dodajemy rozmrożony odciśnięty szpinak i dusimy razem około 5-8 minut co jakiś czas mieszając. Powstałą mieszankę studzimy. Schłodzony płat ciasta francuskiego dzielimy na sześć części  na każdą z nich nakładamy wystudzoną mieszankę z kurczaka i szpinaku. Ciasto sklejamy w "rulon" a brzegi spłaszczamy i przyciskamy widelcem. Powstałe ruloniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15- 20 minut zależy od piekarnika, wyciągamy gdy ciasto zrobi się złociste. Najlepiej smakuje ciepłe nie gorąco, albo jako zimna przekąska.






Smacznego!

1 komentarz:

  1. Przepis wygląda bardzo smakowicie. Zastanawiam się tylko dla ilu osób jest to danie?

    OdpowiedzUsuń