Dziś przepis na banalnie proste "danie", przekąskę. Do zrobienia w kilka minut, gdy na szybkiego chcemy przygotować coś dla gości, lub na ciepłą przekąskę. Ciasto francuskie to studnia pomysłów na wiele potraw.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (ja kupuję w Biedronce lub Lidl-u)
- 1 filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 6 brykietów mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz, słodka papryka
Na oleju podsmażamy fileta z kurczaka pokrojonego w malutką kostkę. Dodajemy ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki i doprawiamy do smaku. Podsmażamy około 10 minut. Następnie dodajemy rozmrożony odciśnięty szpinak i dusimy razem około 5-8 minut co jakiś czas mieszając. Powstałą mieszankę studzimy. Schłodzony płat ciasta francuskiego dzielimy na sześć części na każdą z nich nakładamy wystudzoną mieszankę z kurczaka i szpinaku. Ciasto sklejamy w "rulon" a brzegi spłaszczamy i przyciskamy widelcem. Powstałe ruloniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15- 20 minut zależy od piekarnika, wyciągamy gdy ciasto zrobi się złociste. Najlepiej smakuje ciepłe nie gorąco, albo jako zimna przekąska.
Smacznego!
Przepis wygląda bardzo smakowicie. Zastanawiam się tylko dla ilu osób jest to danie?
OdpowiedzUsuń