4 grudnia 2011

Babeczki cynamonowo jabłkowe

Przepis na te babeczki przypłynął do mnie aż ze Szwecji i jest to ich dość popularny przepis. 
Jest to tez mój pierwszy udany przepis z drożdżami :)
Babeczki są wprost rewelacyjne, mięciutkie i pyszne.Z podanych ilości wychodzi ich dość dużo wiec jeśli nie będziemy w stanie pochłonąć takiej ilości możemy część zamrozić.
Gdy najdzie nas ochota wystarczy wsadzić na kilka minut do mikrofali bądź podgrzać w piekarniku.
Zapach jaki wydobywa się podczas pieczenia jest nieziemski .
Po prostu musisz je wypróbować :)


Składniki :

  • kostka masła 
  • ok 1/2 litra mleka 
  • 50g drożdży 
  • 1 kg mąki tortowej 
  • cynamon 
  • cukier 1 szkl.
  • 3 jabłka średnie 
  • szczypta soli 
  • jajko 
  • cukier perlisty ( to te groszki na babeczkach jest to cukier który nie roztapia się w wysokich temp.)
  • papilotki do mufinek (niekoniecznie ) wystarczy papier do pieczenia 

Drożdże pokruszyć do dużej miski i posypać 3 łyżkami cukru.
Masło 150 g stopić w garnuszku i dolać mleko , podgrzać (ma być letnie, nie może nas poparzyć ).
Tak przygotowane mleko z masłem przelewamy do miski z drożdżami i mieszamy. 
Stopniowo dodajemy mąkę mieszając łyżką aby całość ładnie się połączyła.
Ciasto wsadzamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 min . Ciasto bardzo ładnie rośnie i znacznie powiększy swoja objętość.
Pod koniec wyrabiamy ciasto rękami. Jeśli będzie kleiło się do rąk podsypujemy mąką.


Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy.

Smarujemy miękkim masłem, posypujemy dość obficie cynamonem i na to tarkujemy jabłko . 


Tak przygotowane zawijamy w rulon i kroimy na 3 cm kawałki. Układamy na foremki od muffinek bądz wykładamy na papierze do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.

Tak przygotowane babeczki odstawiamy w cieple miejsce do ponownego wyrośnięcia.


Po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy do zrumienienia .





Smacznego !!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz