Przepis na te babeczki przypłynął do mnie aż ze Szwecji i jest to ich dość popularny przepis.
Jest to tez mój pierwszy udany przepis z drożdżami :)
Babeczki są wprost rewelacyjne, mięciutkie i pyszne.Z podanych ilości wychodzi ich dość dużo wiec jeśli nie będziemy w stanie pochłonąć takiej ilości możemy część zamrozić.
Gdy najdzie nas ochota wystarczy wsadzić na kilka minut do mikrofali bądź podgrzać w piekarniku.
Zapach jaki wydobywa się podczas pieczenia jest nieziemski .
Po prostu musisz je wypróbować :)
Składniki :
- kostka masła
- ok 1/2 litra mleka
- 50g drożdży
- 1 kg mąki tortowej
- cynamon
- cukier 1 szkl.
- 3 jabłka średnie
- szczypta soli
- jajko
- cukier perlisty ( to te groszki na babeczkach jest to cukier który nie roztapia się w wysokich temp.)
- papilotki do mufinek (niekoniecznie ) wystarczy papier do pieczenia
Drożdże pokruszyć do dużej miski i posypać 3 łyżkami cukru.
Masło 150 g stopić w garnuszku i dolać mleko , podgrzać (ma być letnie, nie może nas poparzyć ).
Tak przygotowane mleko z masłem przelewamy do miski z drożdżami i mieszamy.
Stopniowo dodajemy mąkę mieszając łyżką aby całość ładnie się połączyła.
Ciasto wsadzamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 min . Ciasto bardzo ładnie rośnie i znacznie powiększy swoja objętość.
Pod koniec wyrabiamy ciasto rękami. Jeśli będzie kleiło się do rąk podsypujemy mąką.
Pod koniec wyrabiamy ciasto rękami. Jeśli będzie kleiło się do rąk podsypujemy mąką.
Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy.
Smarujemy miękkim masłem, posypujemy dość obficie cynamonem i na to tarkujemy jabłko .
Tak przygotowane zawijamy w rulon i kroimy na 3 cm kawałki. Układamy na foremki od muffinek bądz wykładamy na papierze do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.
Tak przygotowane babeczki odstawiamy w cieple miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy do zrumienienia .
Smacznego !!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz